Logo Metaalconstructie Meynen

Nexus Datacenter: Pioniers van duurzame technologie in België!

Metaalconstructie Meynen is verheugd om deel uit te maken van het prestigieuze project van het Nexus Datacenter. Als toonaangevend bedrijf op het gebied van metaalconstructie, is het een eer voor ons om een bijdrage te leveren aan de bouw van dit state-of-the-art datacenter.

Het Nexus Datacenter staat bekend om zijn geavanceerde technologie en betrouwbare infrastructuur. Het is een plek waar enorme hoeveelheden gegevens worden verwerkt en opgeslagen, en waar bedrijven kunnen vertrouwen op een veilige en efficiënte omgeving voor hun digitale activiteiten. Het feit dat Metaalconstructie Meynen betrokken is bij de bouw van dit centrum van innovatie en technologie, vervult ons met trots.

Het bouwen van een datacenter van deze omvang en complexiteit is een uitdagende taak waarvoor expertise en precisie vereist zijn. Als Metaalconstructie Meynen hebben we een bewezen staat van dienst op het gebied van het leveren van hoogwaardige constructies voor verschillende industrieën, en we zijn vastbesloten om deze expertise in te zetten om het Nexus Datacenter tot een succes te maken.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Het Nexus Datacenter, een voorloper op het gebied van duurzame technologie, zet de standaard voor optimale ruimtebenutting. Met gestapelde datacentermodules wordt de fysieke footprint van het gebouw geminimaliseerd. De flexibele opzet van het datacenter houdt rekening met toekomstige uitbreidingsmogelijkheden, terwijl het gebouw zelf uit negen verdiepingen bestaat.

De halfondergrondse verdieping omvat de technische en logistieke ruimten van het datacenter, terwijl het gelijkvloers, licht verhoogd ten opzichte van de openbare weg, een veilige omgeving biedt. Hier bevinden zich vergaderzalen, een centrale marktplaats voor ontvangst en catering, werkplekken, sanitaire voorzieningen en kleedruimtes. Bovendien is er ruimte gereserveerd voor de bouw van een nieuwe supercomputer voor de VUB, die op een later moment geïntegreerd zal worden. Op de eerste verdieping bevinden zich aanvullende technische ruimten, met uitzicht op de supercomputerzone. Vanaf de tweede verdieping begint het eigenlijke datacenter, met een kern per verdieping voor trappen, goederenliften en technische schachten. Op de zevende verdieping bevindt zich de pure technische verdieping met de opstelling van de koelmachines.

De noordzijde van het gebouw wordt volledig beglaasd, waarbij verticale metalen lamellen met tussenliggende glaspanelen zorgen voor een ritmisch patroon. Op de zevende verdieping worden de lamellen vervangen door een geweven metaalgaas, dat de technische installaties aan het oog onttrekt en voldoende luchtaanvoer mogelijk maakt. De kopse gevels volgen het lamellenritme met metalen sandwichpanelen, terwijl het geweven metaalgaas de aanwezige gevelroosters camoufleert. De zuidgevel is bedekt met zonnepanelen, die naar het oosten en westen zijn gericht voor een optimale energieopbrengst. De panelen zijn op een lichte aluminiumstructuur bevestigd en vergroten de beschikbare oppervlakte met ongeveer 18%. Achter de panelen zorgen geforceerde luchtstromen voor koeling, waardoor de energieopbrengst wordt verhoogd.

De halfondergrondse verdieping en hoogspanningscabine zijn afgewerkt met lineaire stenen in beton, die naadloos aansluiten op de beglazing van het gelijkvloers en de eerste verdieping.

Kom meer te weten over de revolutionaire architectuur en efficiënte ruimtebenutting van het Nexus Datacenter!